Pelsstell-Klippeliste

Bichon Frisé er en rase som krever stell av pels.  Den må bades, fønes og klippes, men til gjengjeld har man en røytefri hund.  På denne siden finner du oppdrettere som kan klippe din Bischon Frisé, hvis du ønsker hjelp. Nederst på siden, finner du veiledning på hvordan klippe rasen, hvis du ønsker å prøve selv.

MaiBritt Hammerstad, Gjøvik Telefon 0047/ 922 68 328 (Utstilling/hverdag)

Jorunn Gjøen, Bjørnefjorden/Nesbyen, Telefon 0047/ 926 84 778 (Utstilling/hverdag)

Hjørdis Vierdal Møksvold, Torvastad, Karmøy Telefon 0047/456 11 872 (Utstilling/hverdag)

Andrea Trana, Namsos, Telefon 0047/ 411 86 038 (Hverdag)

Sølvi Kittilsland, Hønefoss, Telefon 0047/ 414 07 691 (Hverdag)

Anne-Berit Wenger Flo, Lørenskog/Ørskog, Telefon 0047/913 89 809 (Utstilling/hverdag)

Husk! Hunden må luftes godt før den bringes til klipping.

Veileder på klipp av Bichon Frisé

1.  Vi begynner med ryggen:  Ta tak i halen og klipp rett inn fra halefestet til ca 2 cm bak skuldertoppen.

2.  Når du har klippet ryggen flat, runder du ned mot sidene, så du får en myk overgang til sidelinjene.  Når jeg klipper sidene passer jeg på at pelsen er like lang nedenfor skuldrene som den er på lårene.

3.  Midten klipper jeg slik:  Lårene og skuldrene skal ha samme lengden.  Skrå så mykt mot midjen bakfra og det samme forfra.  Begynn nedenfra skuldrene og skrå inn mot midjen.  Hvis du føler hunden under pelsen er dette den naturlige fasongen hunden har under pelsen.

4.  Underlinjen:  Føl under buken hvordan den naturlige underlinjen er og følg den.  Rund av i lysken mot sidene. 

5.  Bakbein:  Bakbeina skal klippes rett ned fra rygglinjen.  Sett bakfra skal bakparten danne en omvendt U.  Det samme skal det være mellom beina, også her en omvendt U.  Rund av mot sidene.  Klipp ut i vinklene.

6.  Front:  Ta tak i hodet på hunden og løft opp.  Klipp fra strupen og rett ned til brystbeinet.  Skrå fra brystbeinet og følg brystkassens linjer ned og mellom  beina.  Rund av mot sidene.

7.  Forbein:  Forbeina skal enkelt bare klippes runde.  Klipp rett ned fra brystet og rett ned fra sidene.  Rund av rundt det hele.

8.  Nakken:  Nakken og overlinjen henger sammen og er kanskje det vanskeligste å klippe.  Jeg begynner med å klippe sidene på nakken.  Klipp opp til rett under øret.  Først på den ene siden og så den andre.

9.  Når du har klippet begge sider, stiller jeg meg foran hunden og klipper ovenfra og ned.  Runder av mot rygglinjen der hvor jeg stoppet og klippe ca 2 cm fra skuldertoppen.

10.  Jeg klipper alltid skjegget først.  Jeg har en regel om at dette skal ha 50% lengde av lengden oppe på hodet.  Klipp så du skråner svakt opp mot kanten av øret.  Gradene på buen skal være ca 50% av graden på buen over hodet.  Når du har gjort dette, klipper jeg over øynene.  Dette skal også danne en bue.  Klipp så over hodet til slutt.

Lykke til!

Av Wivi-Anne Olsen